Prins te Paard is gevraagd door de gemeente Holmestrand (Noorwegen) om in december 2016 samen met de lokale gemeenschap het nieuwe treinstation van de stad te openen. Het is een bijzonder station: gebouwd in een berg en voorzien van een lift die je vanaf de top van de berg naar het perron brengt (en andersom).
Fjellet Forteller. De berg vertelt. In het stadje Holmestrand is de berg een persoonlijkheid. De berg heeft in al die eeuwen alles gezien, er was strijd tussen boven en beneden, er waren liefdesgeschiedenissen en geheime tunnels. Het nieuwe station zorgt ervoor dat beide werelden met elkaar verbonden worden. Er is eigenlijk een nieuwe wereld bijgekomen: de tunnels en perrons van het nieuwe station.
In het lokale theater hebben we met alle deelnemers een aantal weekenden gerepeteerd. Twee koren, een theatergroep, dansers, de brassband, jeugdtheater en lokale rappers. En daar kwamen later nog vuurspugers en zeven graafmachine-machinisten bij. Samen met projecties binnen in de tunnels en buiten op de rotswand vertellen ze het verhaal van de berg van Holmestrand. Kleine voorstellingen in de tunnels van het station, waarna iedereen naar buiten kwam voor de ‘Grande Finale’ op het dak van het station. De berg als projectiescherm, dansende graafmachines ervoor. Vuurwerk vanaf de top van de berg. Het station is geopend!
Noorwegen kent heel veel kersttradities. Eén ervan is het bakken van een huisje van peperkoek. In Holmestrand pakken ze het ter ere van de opening van het station anders aan: met alle inwoners is het wereldrecord ‘langste peperkoekentrein’ verbroken. 370 meter lang was de trein die was opgesteld in het station.
Het nieuwe station is een staaltje ingenieurskunst dat zijn weerga niet kent. Het is het grootste berg-station in Noord-Europa, en dat voor een stadje met 10.000 inwoners. Een station in een berg waar straks ook hoge-snelheidstreinen full speed doorheen kunnen rijden. Zònder dat de reizigers die op het perron staan omver worden geblazen. Lees meer op de website van de architect en op de site van de Jernbaneverket.
Veel spelers: veel kostuums. We hebben ons laten inspireren door de structuur en kleur van de rots van de berg, de metalen bekleding van de binnenkant van het station en reizigers die dik aangekleed voor de kou op de trein staan te wachten. Dikke sjaals van grove grijze dekenwol wilden we graag. Maar omdat iedereen in Holmestrand druk is met het bakken van Pepperkaketogvolgene was het lastig om lokale breiers te vinden. Gelukkig schoot ‘ t Voorpand uit Marknesse/Vollenhove ons te hulp. Poldersjaals in een Noorse voorstelling!
Holmestrand kulturkontor:
Gertruud Kunst & Jon Lovaas
alle deelnemers uit Holmestrand
Prins te Paard:
Rutger Bergboer & Liset Moerdijk
Daan Hazendonk (video & animatie)
Erwin Schemmekes, Margot & Silke